25.3.17

Har inte haft möjlighet/energi att måla speciellt mycket sedan årsskiftet, däremot har jag gjort en hel del teckningar. Här är ett exempel.

25.03.2017 kl. 23:44

Äntligen måla!

Efter en paus på två månader kunde jag äntligen måla igen. Det nya året har inneburit två deltidsjobb, så lyxen med att få vika fredagar till eget arbete är borta. Omställningen har inneburit, och innebär fortfarande, att jag inte har haft speciellt mycket extra energi.
 

Men idag kom inspirationen. Jag satt ikyrkan och kände att jag måste få måla idag. En sån inspiration så att den tjugo minuter långa resan från kyrkan till ateljén kändes tre gånger längre.

 

Inget blev färdigt, men bara det att få göra något med mina akrylfärger och min duk kändes som en seger. 

 

12.02.2017 kl. 18:38

4, 2016

Akryl på duk, 80 x 80 cm

"Grottmålning"

Hade väldigt roligt med den här!

11.11.2016 kl. 17:38

Things Found

Things Found är samlingsnamnet på de sex målningar jag fått ställa ut på Café Torpet. Café Torpet finns i Södra Haga i Helsingfors, och mina målningar kommer hänga där en bra bit in i december.

Fyra av målningarna har jag gjort under min lärlingsperiod.

Things Found är titeln för att när jag målar så snubblar jag över mitt motiv, det är saker och platser som jag hittar under processens gång. 

 

 

09.11.2016 kl. 18:49

Oljefärg är min nya vän

Min första, och hittills enda oljemålning, fortfarande under arbete. 

Sedan jag började måla år 2010 har jag varit starkt övertygad om att akrylfärg är det enda rätta. Och Akryl är tacksamt på flera sätt; det torkar snabbt, är passligt täckande för min smak och de är lätthanterliga. Det går helt enkelt snabbt undan. 

 

Jag har haft fördomar mot oljefärger; de torkar aldrig, man behöver lösningsmedel, de luktar, deär fem gånger dyrare än akryl... Oljemåleri är helt enkelt mera omständigt.

 

När jag hade min första handledningssession under lärlingstiden föreslog min handledare oljefärger, jag sa att jag skulle fundera på det. När han några veckor senare sa att jag får använda hans färger kunde jag ju inte skjuta på det längre; dessutom, detta är en erfaren, etablerad konstnär; han har antagligen oljefärger av bra kvalitet, tänkte jag.

 

Genast jag satte igång med oljan (inställd på att få mina fördomar bekräftade) insåg jag att min akryl-teknik inte passar sig för de mjuka oljefärgerna. Jag fick ställa om min motorik, vilket gjorde att måleriet flödade på ett annat sätt, men det flödade. 

 

När jag sedan målade med akryl nästa gång såg jag det med nya ögon. Så nu tar jag varje fredag ett oljepass. Jag njuter av att måla med olja. Lukten påminner mig om vår gamla träbåt, vilket är riktigt trevligt. Min hittills enda oljemålning har en annan karantär än akrylmåleriet, men jag gillar det mer och mer. 

 

Att oljan torkar långsamt gör naturligtvis processen helt annorlunda, och det är bra. Jag tvingas observera det jag gör på ett nytt sätt.

 

 

24.09.2016 kl. 00:23

3, 2016

Akryl på duk, 65 x 80 cm.

22.09.2016 kl. 22:28

2, 2016

Akryl på duk, 65x65 cm

Årets andra tavla färdig. 

För att rikta min kreativitet valde jag att begränsa mig till fem färgburkar för denna målning: vermillionröd, turkos, mediumgrå samt vitt och svart. 

03.06.2016 kl. 16:42

Statusuppdatering: fem månader in i lärlingsåret

Har nu varit nästan fem månader i Helsingfors. Måste säga att jag inte ens har ord att beskriva hur tacksam jag är för denhär möjligheten. Ett lärlingsstipendium var nog det bästa som kunde ha hänt detta år. Speciellt med så bra handledare.

Till största delen fungerar jag som assistent, mestadels med måleri. Behöver jag ens nämna att jag lär mig massor... Små, finstämda detaljer om hur måleri fungerar. Plus att jag har en massa tid att fundera på livet och sånt. 

Fredagar jobbar jag med mitt egna måleri. Just nu är motivationen en utställning på Stundars i sommar. En dag i veckan låter kanske lite, men det är just perfekt (plus att jag naturligtvis är fri att måla på min fritid...). Perfekt eftersom det är en hel arbetsdag på ca sju timmar, vilket gör att jag "måste" koncentrera mig. Vilket gör att om jag inte har idéer, så målar jag ändå, vilket ger mig nya idéer. 

En fredag tyckte jag att jag borde ha tagit med mitt ritblock, så jag bestämde mig för att måla en teckning. Bakgrunden är fortfarande inte klar, men själva porträttet var roligt att göra.

 

Jag byggde några kilramar med måtten 65 och 80 centimeter. Vissa blev vita, medan andra fick färgrundering, vilket är nytt för mig. Färggrunderingen fick mig att tänka på ett nytt sätt, vilket jag behövde. 

 

Just nu har jag kanske sex olika målningar på gång, eftersom jag är väldigt spretig. Eftersom jag har sju timmar varje fredag att arbeta med, behöver jag ha olika arbeten att hoppa mellan, det fungerar helt enkelt. 

 

Det känns som att jag hela tiden upptäcker saker i mitt måleri. Att jag kanske till och med utvecklas. Det är ju inte så dumt. 

 

 

27.05.2016 kl. 21:36

År 2016, första målningen

Idag färdigförklarade jag första målningen för i år. Förutom en liten akrylgrej jag gjorde på pannå för ett par månader sedan, så är det också den första riktiga målningen jag gjort sedan jag fick min bildkonstexamen. "Riktig" betyder i det här fallet att den är målad på duk, och att jag inte gjorde den på två timmar en lördagkväll (som dendär akrylpannågrejen, som jag nog tycker mycket om, men iallafall). 

 

Just nu tycker jag inte riktigt om den, men jag är helt säker på att den är färdig. Det brukar vara så. Att jag är färdig, men är övertygad om att jag kunde ha gjort bättre, och tycker att jag kanske borde ha fortsatt. Antagligen kommer jag att tycka mer om den då den fått stå ett par månader, och jag inte längre känner att jag kunde ha fortsatt. Det brukar vara så. 

 

Tekniken är akryl, målad på duk, mått 65x80 cm.

Målningen är namnlös för tillfället.

27.05.2016 kl. 21:14

Al Fresco på Elverket

Just nu befinner jag mig i Ekenäs med flera av mina före detta klasskamrater. Vi bygger upp utställningen under veckans gång, och vernissage hålls på fredag, den 15e kl. 18.

Jag kommer att visa upp mitt examensarbete, Fri men inte ansvarslös, och mina duktiga klasskamrater visar upp måleri, video, kollage och teckningar. Det blir nog bra det här.

 

Såhär ser den officiella informationen ut:

Al fresco – åtta nyutexaminerade konstnärer från Novia
Elverket 16.4–15.5.2016
Elverkets vårutställning, Al fresco, presenterar åtta bildkonstnärer som utexaminerats från bildkonstlinjen vid Novia år 2015: Rebecca Ahlberg, Carina Ahlskog, Mikaela Boxström, Emilia Kannosto, Aki Koskinen, Malin Långsjö, Lycille Stenlund-Billung och Nanna Ylönen. Deras verk berättar om samtidskonstens mångsidighet, samt hur varje generation av konstnärer söker och finner sin egen röst och sitt eget uttryckssätt. De är al fresco och har därför en vilja och ett intresse att hitta sin egen plats på samtidskonstens vidsträckta fält.

 

 

 

12.04.2016 kl. 19:11

Affischmåleri

Fick denna vecka i uppgift att förverkliga en affisch som någon beställt. Det blev en ganska intressant blandning av grafiska psykedeliska färger och organiska djungeldetaljer. Även om designen inte var min kändes det som att jag hade väldigt fria händer med djungeldelen. Jag hade i alla fall väldigt roligt.

Affischen är målad med akrylfärger på kartong.

Design: Alvar Gullichsen

Utförande: Rebecca Ahlberg

 Några detaljbilder:

 

 

 

13.03.2016 kl. 15:07

Floating

 

Storlek ca 15x25 cm, dukpannå.

Begränsade mig till tre färger: indigo, röd (vermillion) och vit

Målad snabbt en kväll för att jag inte hade målat på länge.

06.02.2016 kl. 22:02

En månad

Har nu varit en månad i huvudstaden, och det är riktigt najs. Har kanske inte hänt något världsomvälvande ännu, men det har varit roligt ändå, och tiden har gått snabbt. Här i veckan åkte jag och min mentor (låter som att jag jobbar hos DaVinci... handledare kanske?) för att handla konstnärsmaterial, bland annat den specifika vita färgen som varit slut och krånglat till det för oss. Jag köpte några meter duk.

 

Jag och min väldigt duktiga f.d. medstuderande Aki Koskinen (akikoskinen.com) blev inbjudna att ställa ut på Stundars i sommar, så jag kommer att måla lite nytt tills det, därav dukinköp. Nu behöver jag bara ramar så jag kan pussla ihop dukarna och börja måla. Ska bli riktigt kul att göra det igen, har mest tecknat sen jag fick examen. 

05.02.2016 kl. 22:47

Två veckor

Två veckor har gått jättesnabbt och varit fulla av en massa spännande, både på det professionella och privata planet..

Fick börja min lärlingstid med att färdigställa en målning som skulle ställas ut på en reklambyrå. Det var lite spännande, eftersom den väldigt specifika vita färgen som täcker stora ytor på målningen nästan var slut, men det gick som tur att fixa ändå. Vernissage hölls 14.1, och alla målningar var på plats och färdiga.

Jag har också hjälp till att förbereda för Afrojazz Club-premiären   (https://www.facebook.com/AFROJAZZCLUB/?fref=t) på Storyville (också den 14.1)..Köra lite kulisser och hämta lite affischer. Köra i Helsingfors är ju alltid spännande för en Österbottning. Allt var i sin ordning där också till slut. 

Har dessutom träffat flera trevliga människor, förberett för min flytt imorgon, och inhandlat en kaffekokare. Det är en viktig detalj. 

Men framför allt har jag kännt mig mycket välkommen till mitt nya jobb. Tror detta kan bli ett bra år. Speciellt nu när skolorna börjar och det kommer lite fler bekanta människor till stan.

lite ateljélunch...

Bild från upphängningen i onsdags. Hade gärna tagit en bättre bild, men min telefon dog. 

15.01.2016 kl. 17:27

Ett år i Helsingfors...

... börjar imorgon. I och med lärlingsstipendium (tack Svenska Kulturfonden) kommer jag fr.o.m. imorgon att spendera ett år som lärling i Helsingfors. Detta innebär att jag får assistera en annan konstnär i hans arbete, samtidigt som jag har möjlighet att jobba med min egna konst. Jag tror jag kommer lära mig massor, och är verkligen tacksam att ha fått den här ganska unika möjligheten. 

 

03.01.2016 kl. 19:38

Rebecca Ahlberg utexaminerades från rkeshögskolan Novias bildkonstlinje 2015. Därefter har hon fått ha ett lärlingsår, och är nu konnstnärsassistent på deltid. 

 

Senaste kommentarer

22.03, 13:50Vintage HiFi av André
25.05, 09:25Randigt av mara